Panda’s uitzetten in het wild
Als schrijver ben ik altijd op zoek naar een actualiteit waar ik over kan schrijven, maar een actualiteit die aansluit op een van mijn boeken is ook interessant. Dat laatste is nu het geval voor het eerste deel uit de serie Expeditie Werelddier (8+). Op 8 oktober 2018 gaat namelijk bij het Omniversum in Den Haag Pandas a new story in première. Deze familiefilm gaat over een jonge panda die wordt uitgezet in de wildernis. En daar gaat het boek Panda in de val óók over. Panda Pi wordt na een lang trainingsprogramma teruggebracht naar daar waar hij thuishoort, de wildernis van Zuidwest China. De tweeling Olaf en Lola volgt dat van heel dichtbij en beleeft een spannend avontuur. Uit alles wat ik gelezen heb vóór ik Panda in de val kon schrijven, blijkt dat er maar heel weinig panda’s teruggeplaatst worden in de vrije natuur vanwege alle risico’s. Ik ben dus…
Met opgeheven hoofd
Om klokslag negen uur arriveer ik. De deuren schuiven geruisloos voor mij open en schuiven even geruisloos weer achter mij dicht. Zo, nu eerst de boel installeren en kijken of alles werkt. Daarna een kop koffie, voordat ik met de eerste groep van deze dag aan het werk ga over het kinderboekenweekthema van dit jaar Opa’s en oma’s. De bibliotheek is echter uitgestorven. ‘Hallo!’ roep ik. En nog een keer: ‘Hallo!’ Het blijft stil. We hadden toch echt om negen uur afgesproken, de mevrouw van de bieb en ik. De stoelen voor de kinderen staan klaar, evenals het scherm, de beamer en de flip-over. Ik stal mijn spullen uit en ga op de eerste rij zitten. Gek zo’n bibliotheek met alleen maar boeken, een beetje unheimisch ook. Spooky. Voor de zekerheid doe ik een snelle inspectieronde. Straks ligt ze ergens tussen de boekenkasten. Mogelijk onwel geworden of wellicht op haar…
Voorleesontbijt met spekkies
Twintig kleuters op een rij luisteren ademloos naar mij, als ik voorlees uit het prentenboek We hebben er een geitje bij. Het zijn de kleuters van mijn schoolschrijversschool in Slochteren De Wegwijzer waar ik deze week begonnen ben. Ze kauwen tevreden op het spekkie dat ik hun gegeven heb. (meer…)
Mooi rood is niet lelijk
Als klein meisje is rood mijn lievelingskleur. Mijn moeder echter meent dat rood voor een meisje met rood haar niet de goede kleur is, dus draag ik vooral groen en blauw. Als ik zeven ben, gebeurt er iets heel bijzonders: ik krijg ik rode lakschoentjes. Rood, een prachtige kleur dieprood. Ik ben de koning te rijk, als mijn moeder ze eindelijk bij de kassa afrekent. (meer…)
Helemaal hip en up-to-date
Jaren geleden had ik een lerares Nederlands, die met zo’n oubollig boodschappenkarretje door de school denderde. Als je dat deed, dan was je echt bejaard, was ons harteloze oordeel. Mijn klasgenoten en ik, we hadden weinig tot geen oog voor de enorme hoeveelheid correctie en boeken die een lerares Nederlands dagelijks met zich mee heeft te zeulen. (meer…)
Het raadsel van de verloren berichtjes
Bijna wekelijks krijg ik via mijn site berichtjes van kinderen die graag boekenleggers willen voor hun boekbespreking. De laatste weken, of liever gezegd maanden, blijft het angstwekkend stil. De doos nieuwe boekenleggers staat te springen om uitgedeeld te worden, maar er komt geen enkele aanvraag binnen. Ben ik opeens uit de gratie? Vinden de kinderen mijn boeken niet meer leuk? Of worden er misschien geen boekbesprekingen meer gehouden? Deze en vele andere vragen spoken me door het hoofd en houden me uit de slaap.